Huisvesting


Huisvesting Gepo

Binnen Gepo was directeur Chris van de Poppe verantwoordelijk voor het gehele bouwtraject. Hij vertelt over het huidige pand dat op het industrieterrein Nieuw-Vennep Zuid in Nieuw-Vennep is gelegen: "In ons vorige pand in Uithoorn zaten de verschillende afdelingen verspreid over verschillende gebouwen. Hierdoor was de routing in de productielijn niet optimaal".

Op sommige plaatsen in het logistieke traject moesten we zelfs met halfproducten buitenom naar een andere afdeling. Daarnaast was de technische installatie na 23 jaar aan vervanging toe en sta je voor de keuze: nieuwbouw of vervangen. "Hierdoor hebben we ons nieuwe bedrijfspand zo kunnen opzetten dat het aan alle moderne eisen voldoet!"

Locatie

Toen na enig zoekwerk de locatie gekozen was, is Chris behoorlijk druk geweest met het Programma van Eisen voor het bouwen van het nieuwe pand. "De belangrijkste vraag was natuurlijk hoe wij de logistieke indeling wilden vormgeven, waaromheen de architect dan een schil kon tekenen."

Er is veel tijd gaan zitten in de vraag hoe de ideale productiestromen moeten lopen. Toen we hierover uit waren, hebben we goedkeuring gevraagd aan de Rijksdienst Vee & Vleeskeuring [De tegenwoordige Keuringsdienst van Waren]. Vervolgens is de architect VDH uit Veenendaal gaan tekenen en het resultaat paste ons precies. Een strak en modern gebouw, waar het kantoorgedeelte voor de directie letterlijk en figuurlijk 'uitspringt'.

Eerste paal

De eerste paal is op 13 juni 2003 geslagen door de familie van de Poppe. "Mijn vader en moeder, André en zijn vrouw Ingrid en hun zoon Joey en natuurlijk ikzelf met mijn vrouw Ilona en onze dochters Kim en Donna. Met z'n allen hebben we met een antieke heistelling de eerste paal geslagen. De bouw heeft een jaar geduurd en in juli 2004 vond de bouwkundige oplevering plaats. Diezelfde maand zijn wij van Uithoorn naar Nieuw-Vennep verhuisd."

Klimaatbeheersing

Het pand bestaat globaal uit 7.000 m2 productieruimte en 1.500 mkantoorruimte. Overal heeft Gepo de nieuwste technieken toegepast. Bijvoorbeeld voor de koeltechnische installatie. Chris: "Deze is geleverd door Grenco. Zij maken het mogelijk dat we met maar een kleine hoeveelheid ammonia werken, uitsluitend in de machinekamer. Hierdoor komt het niet bij onze producten of onze mensen. Daar wordt namelijk gekoeld met een temper."

Ook de klimaatbeheersing voldoet aan alle moderne eisen. Chris verteld dat de technische ruimte (tussen plafond en dak) ook gekoeld wordt in verband met het klimaat in de productieruimten. Bovendien voorkomt een constante temperatuur hier de vorming van condens in de productieruimten. "Via roosters komt gefilterde lucht uit de tussenruimte in de productieruimte. Op deze manier blijft de temperatuur in het gehele pand stabiel en wordt optimaal gebruikt gemaakt van de koeling en verwarming."

Afwasbaar

Hygiëne is bij Gepo Vleeswaren uitermate belangrijk. "Daarom is alles in ons pand afwasbaar," gaat Chris verder. "We hebben overal ronde hoeken aangebracht om het reinigen zo eenvoudig mogelijk te maken. Verder is waar het mogelijk en noodzakelijk was roestvrijstaal toegepast." Verder is het pand hermetisch afgesloten door hygiënesluizen. "Dat is een straat van 3 meter waar elke medewerker verplicht doorheen moet. Hier worden handen gedesinfecteerd en loopt men over schoonmaakborstels om het schoeisel te reinigen. Pas als dit goed is uitgevoerd, gaat het tourniquet open, dat toegang geeft tot de productieruimte."

Onbevoegd

Tot slot geeft Chris van de Poppe aan, dat onbevoegden niet binnen kunnen komen. "Overal zijn herkenningssloten aangebracht, waarmee wij bepalen wie wel en wie niet door kunnen lopen. Zo wordt ons nieuwe bedrijfspand optimaal beveiligd en de kwaliteit van onze producten gegarandeerd."