Geschiedenis van een vleeswarenfabriek


Februari 1958. De 23-jarige slagerszoon Gerrit van de Poppe besluit om zelfstandig vleeswaren te gaan produceren. Tot dan toe maakte hij worst en andere vleeswaren voor zijn familie. Zijn vader en de drie broers van Gerrit hadden namelijk elk een slagerij.

Gerrit van de Poppe start alleen. Met de hulp van anderen, waaronder enkele zussen, maakt hij de vleeswarenproducten: diverse worstsoorten, ham, leverkaas, tongkaas, gebraden gehakt, boterhamworst en dergelijke.

In het begin maakt Gerrit vooral de vleeswaren voor zijn vader en broers, maar al snel melden zich andere geïnteresseerde slagers en ook grossiers. Gerrit: "We hadden toen al een uitstekende reputatie, dus ook de groothandel wilde onze vleeswaren graag verkopen. In die periode hebben we heel hard gewerkt. Ons eten werd zelfs gebracht, om zo min mogelijk tijd verloren te laten gaan."

Negen jaar heeft Gerrit van de Poppe in de slagerij/worstmakerij van zijn vader aan de Kruisweg 959 in Hoofddorp de vleeswaren geproduceerd. Vervolgens bood de mogelijkheid zich aan om een failliete vleeswarenfabrikant over te nemen in Zwanenburg. 

Langzamerhand ging Gepo de kant van de leverworstproducten op. Gerrit vertelt dat Gepo daarin meer en meer gespecialiseerd raakte. "We werden dusdanig succesvol dat we ons daar meer op zijn gaan concentreren. De leverworsten werden steeds verder verbeterd en geoptimaliseerd. 

Maar de belangrijkste reden van het succes was toch wel onze constante kwaliteit. Dat was essentieel voor het vertrouwen van onze afnemers. Wij hebben nooit geëxperimenteerd, maar juist de kwaliteit bewaakt. De klassieke bereidingsmethode was de basis. Hoewel de dingen eromheen steeds moderner en geavanceerder werden is de basis nog steeds dezelfde."

Na tien jaar Zwanenburg nam Gerrit van de Poppe van Unilever een bedrijfsonderdeel over in Uithoorn. "Het terrein in Uithoorn was grootschalig opgezet. Wij hebben hier de nodige vernieuwingen moeten doorvoeren om het functioneel te maken, zodat we in 1981, na 2 jaar verbouwen en gedeeltelijk nieuwbouw, eindelijk over konden gaan. Het was zeker geen opgemaakt bed, maar we hebben het met hard werken wel tot een succes kunnen maken."

Momenteel is Gepo een gezond en sterk bedrijf, zegt Gerrit van de Poppe trots. "In 1984 is mijn oudste zoon André bij het bedrijf komen werken. Hij heeft de verkoopactiviteiten verder vormgegeven en dit succesvol ingevuld.

Toen ik in 1994 60 werd ben ik met de VUT gegaan. Chris, mijn jongste zoon, is toen ook in Gepo gestapt en zich meer gaan richten op de producttechnische kanten van het vak. De afgelopen jaren ben ik nauw betrokken gebleven bij het bedrijf. Ik ga nog steeds elke dag even kijken en kan zeggen dat ik trots ben op wat de jongens hebben laten zien. Het mag best gezegd, dat ik bij sommige beslissingen mijn bedenkingen had, maar ze hebben laten zien dat ze het vak verstaan. Gepo is professioneler geworden.

Vooral ook in de presentatie naar buiten toe. De tijden zijn veranderd. Je kunt tegenwoordig niet meer met een leverworst onder je arm een slagerij binnenstappen. Tegenwoordig kost een verkoopproces met een grossier wel zo'n twee tot drie maanden. Het blijkt maar weer, iedereen past in z'n eigen tijd. Dat gold voor mij, maar voor André en Chris zeker ook!"